حجتالاسلام والمسلمین محمود رجبی، در گفت وگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به سالروز سفر پر خیر و برکت مقام معظم رهبری به قم به بیان مهمترین محورهای منویات و مطالبات مقام معظم رهبری در دیدار با علما، نخبگان، طلاب و فضلای حوزه پرداخته و اظهارداشت: توجه به نیازهای فکری و اعتقادی نظام اسلامی در عرصه های مختلف، تحول در برنامه های آموزشی حوزه و توجه به حوزه بین الملل و نیازهای جهان اسلام از جمله محورهای مطالبات رهبری است.
وی افزود: توسعه حیطه فعالیت های جامعه مدرسین حوزه، تشکیل بدنه وسیع تری از اساتید حوزه، بازسازی علوم انسانی و پایه ریزی علوم جدید در پرتو آموزه های اسلامی، اهتمام به شیوه های قوی اجتهادی در عرصه های مختلف فقهی، عقلی، تفسیری و کلامی از دیگر مطالبات رهبر معظمانقلاب به شمار می رود.
عضو شورای عالی حوزه، عنوان کرد: توجه به چشم انداز حوزه های علمیه، حفظ جایگاه مرجعیت و ارتباط عمیق تر حوزویان با مراجع عظام، روز آمدی و کارآمدی حوزه در برابر مسائل مختلف نظام، تامین نیازهای فکری رسانه ها، توجه به مسئله تهذیب و اخلاق در حوزه، پاسخ گویی به شبهات جدید و دفاع از مبانی دینی بخش دیگری از محورهای سخنان و رهنمودهای مقام معظم رهبری در این دیدارها بود.
*نسبت به تحقق مطالبات رهبری و مراجع جدی هستیم
عضو جامعه مدرسین حوزه، با بیان اینکه جامعه مدرسین، شورای عالی و مرکز مدیریت حوزه در راستای تحقق منویات رهبری اقدامات گسترده ای را در حال انجام دارند، افزود: نهادهای اصلی حوزه، همواره نسبت به رهنمودهایی که رهبری و مراجع عظام تقلید ارائه می کنند، با جدیت مسائل را پیگیری می کنند.
وی ادامه داد: وظیفه شورای عالی حوزه، سیاست گذاری و تثبیت برنامه های حوزه با توجه به منویات رهبری است که با برگزاری جلسات متعدد این مهم انجام شده است، اجرای برنامه ها به مرکز مدیریت حوزه واگذار و ابلاغ گردید و از مدیریت حوزه خواسته شد که برنامه ها را متناسب با این رهنمودها تنظیم و به شورا ارائه کند.
حجت الاسلام والمسلمین رجبی اضافه کرد: مرکز مدیریت حوزه های علمیه در راستای ابلاغیه های مختلف، اقدامات خوبی از جمله توجه به برنامه های آموزشی را در دو عرصه بلند و کوتاه مدت برنامه ریزی کرده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه با اشاره به این که برنامه بلند مدت حوزه در زمینه آموزش، برنامه ای ایده آل و مطلوب است که در بلند مدت به اجرا در خواهد آمد، گفت: برنامه کوتاه مدت، مرحله گذار برنامه ای است که امروز بخشی از آن برای تصویب به شورای عالی ارائه گردیده و مراحل نهایی خود را می گذراند.
وی خاطرنشان ساخت: در راستای تامین نیازهای فکری، اعتقادی و اسلامی نظام نیز مرکز مدیریت حوزه تفاهم نامه هایی را با وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم به دلیل گستره تاثیرگذاری این دو نهاد در جامعه، امضا نمود تا در تامین نیازهای آنها رسالت خود را ایفا کند.
حجت الاسلام والمسلمین رجبی ادامه داد: در شرح وظایف معاونت های مختلف حوزه، توجه به« طرح جامع» یکی از برنامه های اساسی آنها است که از مطالبات رهبری به شمار میرود و این مسئله ناظر بر تحول در حوزه ها است.
وی با اشاره به توجه حوزه های علمیه به عرصه بین الملل، اظهارداشت: در قلمروی رسالت حوزه در عرصه بین الملل، در جامعه مدرسین حوزه دفتر بین الملل و در مرکز مدیریت یک معاونت شکل گرفت تا حوزه در این عرصه فعال تر باشد و نیازهای جامعه اسلامی و جهان اسلام را در مقابله با هجوم دشمنان رفع نماید.
عضو شورای عالی حوزه ادامه داد: در زمینه ارتباط حوزه با جوامع علمی جهان اسلام مانند الازهر، جامعه المدینه و ... برنامه ریزی ها و ساماندهی هایی صورت گرفته و اقدامات خوبی در حال انجام است.
*تشکیل ستاد پیگیری منویات رهبری
وی با اشاره به تشکیل ستاد پیگیری منویات رهبری عنوان کرد: این ستاد از سوی جامعه مدرسین و شورای عالی حوزه با مشارکت مجموعه نهادهای آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و تبلیغی حوزه، تشکیل شد، تا مشارکت همه جانبه در راستای اجرای منویات رهبری را داشته باشند و فعالیت های هماهنگ و مکمل صورت گیرد، در این راستا با استقبال خوب نهاد ها تقسیم کار شد، تا تحقق منویات رهبری سرعت و شتاب لازم را داشته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین رجبی ادامه داد: در این ستاد فرآیندی سه مرحله ای استخراج و دسته بندی مطالبات رهبری، سیاست گذاری و تدوین طرح جامع برای تحقق آن و اقدامات اجرایی برای تحقق طرح ها به تصویب رسید تا کارها بر اساس این مراحل به پیش رود.
*مجمع اساتید سطوح عالی آغاز به کار کرد
وی با اشاره به تلاش جامعه مدرسین برای ساماندهی اساتید حوزه، خاطرنشان ساخت: اقدام خوبی برای تشکیل مجمع اساتید سطوح عالی حوزه صورت گرفت و اساسنامه آن تدوین شد و در آینده نزدیک این مجمع فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.
عضو شورای عالی حوزه ادامه داد: در قلمروی بازسازی علوم انسانی و پایه ریزی علوم انسانی جدید، گامهای خوبی برداشته شده است؛ به گونهای که نقد علوم انسانی جدید و ارزیابی فعالیت های صورت گرفته، بررسی نقاط قوت و ضعف و تبیین و طراحی علوم انسانی جدید در نهادهای مختلف حوزه از جمله این فعالیت هاست؛ التبه تبعاً این نوع کارها در بلند مدت نتیجهبخش خواهد بود و نباید انتظار داشت ظرف یک سال به نتیجه نهایی برسد؛ زیرا هر رشته علمی چندین سال نیازمند کارهای تحقیقاتی و طراحی است.
*تدوین چشم انداز حوزه در دستور کار قرار دارد
حجت الاسلام والمسلمین رجبی همچنین با اشاره به تدوین چشمانداز حوزه، تصریح کرد: تدوین این چشم انداز حوزه که مورد تاکید فراوان رهبری است، یک کار بلندمدت، مهم و سترگ است؛ بنابراین در دستور کار شورای عالی و نهادهای حوزوی قرار دارد تا در یک برنامه و فرآیند طولانی مدت تهیه و پس از تصویب شورای عالی مبنای کار نهادهای حوزوی قرار گیرد.
عضو جامعه مدرسین حوزه خاطرنشان ساخت: در این راستا تاسیس مرکز تدوین متون درسی یکی از کارهایی است که در مرکز مدیریت انجام گرفته است که در آغاز راه می باشد.
*مراجع عظام؛ صاحبان اصلی حوزه های علمیه
عضو شورای عالی حوزه در ادامه با بیان اینکه در نگاه رهبری مراجع عظام تقلید، به عنوان صاحبان اصلی و قله های حوزه های علمیه و دلسوز حوزه میباشند، اظهارداشت: اساس کار شورای عالی حوزه متکی و مستند به رهنمودهای رهبری و مراجع است؛ چون اعضای آن منتخب و مورد تأیید بزرگان هستند.
حجت الاسلام والمسلمین رجبی خاطرنشان ساخت: ارتباط شورای عالی و مرکز مدیریت با مراجع عظام و رعایت شأن و جایگاه آنها هر مقدار قوی تر و مستحکم تر باشد، مطلوب تر است؛ مقام معظم رهبری نیز همواره تاکید میکنند که این ارتباط قوی تر باشد.
عضو جامعه مدرسین حوزه با اشاره به روند پیگیری مطالبات رهبری ادامه داد: اولین مرحله پیشنهاد طرح ها و برنامه های مختلف از سوی مرکز مدیریت حوزه است، تا در صحن شورا مطرح و تصویب شود و برای اجرا، ابلاغ گردد، مرحله بعد امکانات و نیروی انسانی مورد نیاز میباشد و پس از آن بحث حمایت مراجع و رهبری است.
وی بیان داشت: البته تامین امکانات از اهمیت بالایی برخوردار است و هر برنامه ای برای اجرا نیازمند مسائل مالی است که در شورای عالی با تاکید بر استقلال حوزه و با حفظ شئون برنامه ریزی ها صورت می گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین رجبی تأکید کرد: باید فرآیندی تعریف شود که این منویات با توجه به چشم انداز، امکانات و الزاماتی که در حوزه وجود دارد، در قالب برنامه های بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت گنجانده شود، همچنین برای تامین الزامات با فرهنگ سازی در بدنه حوزه و بهره گیری از نهادهای علمی، پژوهشی، آموزشی و فرهنگی حوزوی زمینه های اجرایی شدن کامل آنها تامین گردد.
*همه برای تحقق منویات رهبری به میدان آمدند
عضو شورای عالی حوزه با اشاره به همت جمعی نهادهای حوزوی برای اجرای منویات رهبری، گفت: امروز مجموعه نهادهای حوزوی به میدان آمدند، این امر ضمانت اجرایی خوبی است؛ بنابراین باید در این عرصه تقسیم کار شود؛ البته برخی برنامه ها بلند مدت است که می بایست متناسب با الزاماتش تعریف شود، اینها همان مطالبات مراجع و رهبری است که حوزه برای تحقق آن یکپارچه شده است؛ یعنی حوزه یکپارچه خواستار اجرایی شدن این منویات است و نهادهای حوزوی هم به میدان آمدند تا در یک برنامه ریزی بلند مدت، میان مدت یا کوتاه مدت منویات و رهنمودها را اجرایی کنند.
وی افزود: در این زمینه کارهای خوبی انجام گرفته است، به عنوان مثال، در گذشته همه کارها بر عهده شورای عالی و مدیر حوزه ها بود، اما امروز سطح بندی صورت گرفته و طبق آن، سیاست گذاری با شورای عالی حوزه، طراحی و برنامه ریزی با مرکز مدیریت حوزه وکارهای صفی و اجرایی بر عهده مدیریتهای استانی قرار گرفته است؛ این امر نوعی تقسیم و سطح بندی کار، تعیین سطوح و مجریان مختلف و چابک سازی مرکز مدیریت را به همراه داشت،
حجت الاسلام و المسلمین رجبی ادامه داد: اختیاراتی که به شوراهای استانی داده شده نیز کمک شایانی به چابک سازی حوزه نموده است، همچنین مرکز مدیریت موظف است به بررسی ساختار موجود بپردازد و آنجایی که امکان کوچک کردن مجموعه حوزه وجود دارد، این مسئله عملیاتی شود.
*تشکر از حمایتهای رهبری و مراجع عظام
وی در پایان خاطرنشان کرد: باید از رهبری و مراجع عظام که دلسوزانه، آگاهانه، خیرخواهانه و با نظرات کارشناسانه و حمایتی به برنامه های حوزه توجه دارند، تشکر کنیم و اعلام کنیم که شورای عالی و مرکز مدیریت در خدمت رهنمودهای این بزرگواران و پایبند و مدافع جدی استقلال حوزه میباشد و دغدغه های آنان را نصب العین قرار داده و با روند در پیشگرفته شده، منویات رهبری و مراجع، سنت های اصیل حوزه، کارآمدی و روز آمدی و توان پاسخ گویی حوزه به جامعه اسلامی و جهان اسلام را در پی خواهد داشت.
گفتگو: سیدرضا حسینی